Is excentrisch vloeren reinigen dé oplossing?

Wat is dat? Excentrisch reinigen?

Er lijken steeds meer schoonmaakmachines op de markt te verschijnen die afwijken van de traditionele methode van vloerreiniging. De diskvormige borstel of padhouder met pads in verschillende kleur en intensiteit van reiniging kennen we allemaal. Maar de laatste jaren zijn er een aantal merken gaan inspelen op het zogenaamde ‘excentrisch’  vloeren reinigen.   De borstel of pad is niet in diskvorm maar als een rechthoekige plaat onder de machine geplaatst.

De plaat roteert niet maar maakt een draaiende beweging met ongeveer 2.500 TPM (per cm/minuut). De intensiteit van het reinigen wordt versterkt door de hoge borsteldruk of gewicht van de machine.

Wat kunnen we daarmee?

De kracht van het excentrisch reinigen zit hem in het probleemoplossend vermogen: daar waar de traditionele methodes het niet meer kunnen begint het excentrisch reinigen. Dan komen we al snel in het specialistisch vloeronderhoud;

 • strippen van waslagen en randvervuiling (meerdere lagen polymeer).
 • slijpen (natuursteen, steen).
 • schuren (houten vloeren).
 • polijsten (natuursteen).
 • verwijderen coatings, belijning of lijm.
 • opgebouwde (organische) vervuiling.
 • reinigen en onderhoud.
 • voorbereiden voor aanbrengen nieuwe dispersie/was.

Welke voordelen heeft het excentrisch reinigen?

Rekening houdend met het feit dat de traditionele reinigingsmethodes in véél gevallen nog steeds de juiste oplossing biedt heeft de excentrische methode t.o.v. de traditionele methode wél de volgende onderscheidende voordelen,

 1.  Sneller en intensiever oplossen van zwaar vervuilde vloeren. 
 2.  Tijdswinst bij diepstrippen van met polymeer behandelde vloeren.
 3.  Chemievrij strippen van vloeren.
 4.  Weinig of geen toevoeging van water, dus ook minder gespetter!
 5.  Specifieke pads voor het oplossen van problemen.
 6.  De rechthoekige pads komen 100% in hoeken en tegen plinten.
 7.  In veel specifieke vloeronderhoud of revisie in te zetten.
 8.  Machines zijn makkelijker te bedienen dan de traditionele machines.
 9.  Minder weerstand op armen en dus ergonomisch. 

 

Kunnen we dan zonder de traditionele methodes?

Zoals eerder omschreven in dit artikel; de traditionele methode is nog steeds in véél gevallen goed te gebruiken. In de onderhoud-sfeer en dagelijkse reiniging volstaat de diskvormige borstel of pad nog steeds zeer goed. Daarnaast is de borstelwals-methode nog een optie als het gaat om het nat reinigen van vloeren met een reliëf of een diepe voeg. Deze methode van verticale beweging is ook nog veel toegepast op de zogenaamde combinatiemachines: veeg-schrobzuigmachines. Deze borstels (2 tegen elkaar in draaiende walsen), nemen het kleine veegvuil op tijdens de schrobbeurt.

Excentrisch reinigen is problemen oplossen!

We mogen dus stellen dat de reinigingsmethode met excentrische (orbitale) beweging een fantastische probleemoplosser is!  Het droog strippen van vloeren in een hoog tempo geeft véél tijdswinst en voorkomt methodefouten. Dat is belangrijk in professioneel vloeronderhoud. De vloer kan daarna direct worden voorzien van een nieuwe dispersie/waslaag. Ook het wegnemen van de randvervuiling / wasopbouw op vloeren die veelvoudig met was zijn behandeld kan droog gedaan worden. Daarna is het alléén nog stofzuigen en de nieuwe waslaag aanbrengen.

De intensiteit van reiniging is hoog en daarom kan de excentrische beweging goed toegepast worden bij gevallen van extreme vervuiling. De tijdswinst én het terugdringen van gebruik van chemie is hierbij zeker een voordeel te noemen.

Onderhoud met de excentrische methode?  Er zijn tegenwoordig ook schrobzuigmachines die werken met deze methode. De ICE i20NBT ORBITAL is zo’n machine. Deze machine heeft een 50cm excentrisch schrobdeck met véél verschillende pads, matten en borstels voor allerhande probleemoplossingen. Daarnaast is deze machine ook ‘ droog’  te gebruiken voor alle schuur, slijp en polijst-toepassingen. Heeft u grotere oppervlakken? Met een capaciteit van 4.600 m2/uur biedt de ICE RS28-OB een grotere productie.

Wilt u een vrijblijvende demonstratie van onze specialist? Vraag die dan hier aan:  Demonstratieaanvraag

ICE Benelux BV – T 0297-303010

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *