Vegen of schrobben?

Een schone vloer in uw magazijn is niet alleen een indruk die u achterlaat bij bezoekers of klanten, maar maakt de werkomgeving veiliger en kan daarnaast ook nog eens bijdragen aan verlaging van het ziekteverzuim. Het schoonmaken én schoonhouden van uw werkvloer is dus méér dan een ‘visitekaartje’ en een lust voor het oog; het is noodzakelijk!


Een vieze en onveilige werkvloer in een magazijn of werkplaats wil je natuurlijk vermijden, opgebouwde vuilresten op vloeren kunnen zorgen voor onveilige situaties. Er is natuurlijk het gevaar van uitglijden. Maar dat niet alleen; heftrucks of ander rijdend materiaal kunnen doorglijden of een langere remweg nodig hebben. Dit kan eveneens leiden tot gevaarlijke situaties.  Stof is schadelijk voor de luchtwegen; het wegnemen van stof bij ‘de bron’ geeft direct ‘lucht’ in uw operatie.

Schoonmaken van uw bedrijfsvloer is noodzakelijk!

man-met-bezem

In alle voorkomende soorten van magazijnen en in alle branches; zowel in een food- als non-food-magazijn is vloerreiniging van groot belang. Handmatig uitvegen of ‘zwabberen’ is is tijdrovend en vraagt veel fysieke inspanning. Deze ouderwetse methode slaan we dus snel over. De machinale reiniging van een magazijn is snel, kostenefficiënt en bovenal met het beste resultaat!  Machinale reiniging is dan ook de meest gekozen methode. Maar waar kiest u dan voor, welke methode is voor uw toepassingen nu het beste? Vegen of schrobben? Of beide?

Vegen of schrobben?

Vegen met een veegzuigmachine

vegen-met-veegmachine

Heeft u alleen stof en losliggend vuil in uw magazijn welke niet is vastgehecht aan de vloer dan kunt u het beste kiezen voor de machinale veegmethode met een veegzuigmachine. Deze methode zorgt ervoor dat u (zonder stuiven) kunt vegen; het magazijnstof- en vuil wordt door de machine opgeveegd in een vuilbak terwijl het fijne stof wordt opgezogen door de ventilator (zuig)motor van deze machine. Een filter tussen deze motor en de borstelkamer zorgt ervoor dat het stof wordt ‘vastgehouden’  in het filter. Een elektrisch of manueel filterschud-systeem zorgt ervoor dat het stof weer vrij komt in de vuilbak. Deze kan uitgereden worden en geleegd. Er zijn ook machines met een op hoogte te legen vuilbak voor directe uitstorting in een afvalcontainer. De zijbezem(s) van de veegzuigmachine draaien het losse vuil vanaf de zijkanten en langs stellingen vóór de veegmachine zodat de hoofdbezem het kan opvegen. Vegen is dus voor het gecontroleerd opnemen van droge vervuiling en stoffen.

Schrobben met een schrobzuigmachine

schrobben-schrobmachineHeeft u aangehecht vuil, vet, vlekken en andere vervuiling die aangekoekt is aan de vloer dan is machinaal reinigen met een schrobzuigmachine de beste optie. Deze machine is de ‘natte methode’ ; de machine is voorzien van een schoonwatertank en een opnametank. Vanuit de schoonwatertank wordt water al dan niet met een reinigingsvloeistof naar de borstel(s) op de vloer gebracht. Al rijdend schrobben de borstels de vloer schoon. Het vervuilde water wordt van de vloer opgezogen met de zuigmond met zuigrubbers welke achter de machine is geplaatst. De vloer is direct beloopbaar omdat deze droog achterblijft. Voordat u gaat schrobben moet altijd losliggend vuil worden weggenomen omdat dit kan zorgen voor verstoppingen in de zuigmond of zuigslang. Scherpe delen kunnen de vloer beschadigen en moeten ook worden weggenomen voordat u gaat schrobben. Er zijn diverse reinigingsmiddelen beschikbaar die, indien toegevoegd, het reinigingsproces kunnen versnellen en vervuiling sneller kan oplossen. Ook zijn er gecombineerde schrobzuigmachines die gelijktijdig klein veegvuil opnemen, dit zijn machines met een borstelwals-systeem, twéé tegen elkaar indraaiende walsen schrobben de vloer en werpen het opgenomen vuil direct in een vuilcontainer welke achter de borstelbak is geplaatst.

Opzitten of achterlopen?

Er kan gekozen worden voor een schoonmaakmachine waar de bediener opzit of een machine waar de bediener achterloopt. Afhankelijk van het oppervlak of de gewenste reinigings-snelheid maakt u deze keuze. Het beste laat u zich hier adviseren.  In magazijn-applicaties wordt veelal gekozen voor machines met een batterijpakket. Werken met snoeren is niet ideaal voor ruimtes met stellingen en/of obstakels. Machines met een batterijpakket kunnen met maximale bewegingsvrijheid ingezet worden.

Ziekteverzuim terugdringen met een schone werkvloer!

Een schone werkplek verhoogt motivatie en verlaagt het ziekteverzuim. De beste werkplek is een schone en veilige werkplek waar je na het werk net zo gezond vertrekt, als toen je voor het werk was. Dat klinkt logisch, niet?  Een stoffige of vieze werkplek met gladde of vieze vloeren verhoogt de risico’s op ziekte en lichamelijk letsel. We hoeven daar geen ingewikkelde onderzoeken op los te laten om ons dat te realiseren. Daarnaast zal het eindproduct vanuit een opgeruimd en schoon magazijn in betere staat aankomen bij de klant dan vanuit een vies magazijn. Het vegen of schrobben van een vloer is dus essentieel!

Advies en demonstratie op uw vloer..

ICE, RS28-CY, schrobzuigmachine in bedrijf

Wilt u meer weten over het schoonhouden van uw magazijn of werkplek? Of wilt u weten wat een schrobmachine of veegmachine doet op uw vloer? Bel ICE Benelux 0297-303010 of vul onderstaand contactformulier in. Wij komen dan bij u langs voor een advies of demonstratie. Wilt u meer weten over de aandachtspunten bij aanschaf, huur of lease van schoonmaakmachines? In ons blog leest u er alles over:  Schoonmaakmachine nodig? Waar let u op?

Mail ons