Wat zijn nu de voor- en nadelen van Lithium-ion batterijen?

Lithium-ion batterij
De Lithium-ion batterij is een steeds meer besproken alternatief voor de loodzuurbatterij in veeg- en schrobmachines. Maar de ontwikkelingen naar Lithium batterijen duren absoluut langer dan verwacht. Deels vanwege de hoge prijs en de onzekerheden die er zijn omtrent veiligheid en de fluctuatie in prijsontwikkeling in verband met grondstof schaarste. Maar de voordelen zijn er zeker! Deze voordelen beschrijven wij hieronder voor u.

Algemeen

accu-bloemkool

Het allerbelangrijkste voordeel is dat Lithium-ion geen loodzuur batterij is. De nadelen van loodzuur zijn voor de meeste gebruikers duidelijk. Loodzuur batterijen vragen véél aandacht in onderhoud. Er zit elektrolyt in de batterijen en dat moet regelmatig gecontroleerd en bijgevuld worden. In de praktijk is dit al een vaak vergeten aandachtspunt. Elektrolyt trekt bovendien vuil aan en het accuzuur kan de omgeving of goederen aantasten. We kennen allemaal de met ‘bloemkool’ versierde exemplaren.

Gecontroleerd opladen en ontladen

Een loodzuur batterij moet altijd met beleid geladen worden, het laadproces mag niet afgebroken worden en de accu moet ook regelmatig ontladen en volledig volgeladen worden. Tussentijds het laadproces onderbreken en opnieuw onder lading zetten na kort gebruik verkort de levensduur aanzienlijk. Een loodzuur batterij die té intensief en langdurig belast wordt, kan uitgeput raken. Zowel in bedrijf als in de verwachte levensduur.  De loodzuur batterij is ook enigszins gevoelig voor shockbelasting door oneffenheden en drempels.

Lithium-ion is zéér onderhoudsarm

lithium-ion-batterij-schoonmaakmachine

Ice is 1100 – Lithium-ion

Lithium-ion batterijen hebben hier geen last van. Het is een gesloten systeem, bevat helemaal géén vloeibaar elektrolyt, heeft geen onderhoud nodig, en is absoluut veilig voor omgeving of goederen. De Lithium-Ion batterij kan heel makkelijk hoge stromen afgeven en opnemen, en kan bovendien zeer goed tegen mechanische schokken.

Pakken en gaan!

Het werken met Lithium-ion batterijen vraagt vrij weinig kennis van zaken en heeft zeer weinig aandacht of onderhoud nodig. Lithium-ion is dus eigenlijk een beetje pakken en gaan! Je hebt er weinig omkijken naar.  Uiteraard moet er wel nagedacht worden over de gelegenheid tot opladen, de laders zijn veelal in 230V en dat biedt extra flexibiliteit.

Snel opladen en tussenladen

Een Lithium-ion batterij mag je in principe altijd (tussen)laden wanneer je wilt. Het is dus een echte bron van (gelegenheids)spanning.  De dagelijkse praktijk leert ons dat schoonmaakmachines juist vaak tussentijds, bijvoorbeeld in geval van calamiteiten, snel ingezet moeten worden, een onderbreking van het laadproces tot gevolg. Ook is er vaak sprake van een té krappe capaciteit op basis van beschikbaar budget of ruimte in de werkkast. Met Lithium-ion batterijen kan men meerdere malen per dag opladen en ontladen en is er dus sprake van een betere ‘dagcapaciteit’, zelfs met een kleinere machine en/of batterijpakket.

Hoge energiedichtheid van Lithium-ion

De energiedichtheid van Lithium-ion batterijen is zeer hoog. In dezelfde batterij-ruimte is het mogelijk (afhankelijk van het soort Lithium-ion batterij) zo ongeveer drie keer zoveel energie kwijt te kunnen als bij een loodzuur batterij. Bovendien is het gewicht van de batterij vaak minder dan één derde dan de conventionele loodzuur batterij. Meer capaciteit in dezelfde ruimte creëert dus een hogere productiviteit en maakt accu-wisselsystemen dus overbodig.

Lithium-ion batterijen in ICE schoonmaakmachines

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Lithium-ion batterijen voor uw schoonmaakmachines? Lees hier meer. Uiteraard komen wij graag naar u toe voor een advies op maat, bel dan 0297-303010 of vul het contactformulier in op onze website.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *